Muzica populara zona Maramures

Muzica populara zona Maramures

 

Muzica populara din zona Maramuresului este reprezentata printr-un repertoriu traditional incarcat de semnificatii, preponderent liric – cantece de dragoste, de dor, de jale, de haiducie, completat cu balade, bocete, cantece de leagan sau colinde. Particularitatea folcloristica a Maramuresului este data de simbioza dintre partea vocala si partea instrumentala, cuvintele si sunetele contopindu-se perfect.

Instrumentele muzicale folosite sunt cele pastorale – trambita, cavalul si fluierului, dar si vioara, „cetera” cu patru coarde, insotite de „zongora”, o chitara obisnuita cu doua, trei sau patru coarde sid e „doba”, o toba de constructie artizanala. Vioara secunda si gorduna – contrabas mic, aduc un plus de valoare tarafului maramuresean. In  lipsa intrumentelor muzicale, ritmul este dat de tropaitul dansului sau bataia din palme, amintind de actele rituale vechi.

Traditia populara maramureseana s-a conservat de-a lungul timpului, genurile muzicale care au reusit sa treaca testul timpului fiind cele din folclorul copiilor – caracterizate prin dinamism si motricitate – acestea au rezistat datorita specificului popular particular. Genurile legate de evenimentele importante din viata omului au ramas prezente in muzica populara a Maramuresului, marcand nasterea, casatoria si moartea.

Artistii cunoscuti de muzica populara din Maramures, precum Cornelia si Lupu Rednic sau Fratii Petreus, aduc publicului acea farama de plai maramuresean, prin versuri, ritm, dar si port. Costumele populare maramureşene sunt obiecte artizanale deosebite, ornate gratie talentului si inventivitatii localnicilor. Femeile poarta la gat zgardane confectionate din margele colorate impletite pe ate.

Muzica populara din Maramures are darul de a transpune pe orice o asculta intr-un timp stravechi, prin refrenele repetate la un interval regulat de timp, care au darul sa transmita o anumita stare de spirit, prin muzica si versuri plina de inteles si care pot, prin ritmica tropotita, sa aduca jocul maramuresean la stadiul de arta.

Leave a comment

You are commenting as guest.

Loading